colour no bar

July, 2014

 

Pratyoosh Chandan and Ankita Sweety of Studio an-v-thot Architects have given a very colourful twist to their design studio in Delhi.

A visit to Pratyoosh Chandan and Ankita Sweety's Studio an-v-thot Architects at Shivalik in Delhi will instantly reveal their design ideology to you. For this duo, interior design is all about innovation. They feel it is not just about 'creating different designs, but about creating them differently'.

The 650 sq ft studio is based on a hierarchy system. "A dark room in the centre gives birth to a junior zone and a senior zone, while an imaginary path thus created, from one end of the office to the other, takes the visitor through various volumes of spatial experiences," shares the young and talented Chandan.

A warm welcome
Entering the studio, one is immediately struck by optimum and precise usage of the colour blue in the niche of the sunken waiting area. Symmetrically positioned are pigeon holes for open display of books and magazines. The dark wallpaper here adds contrast to the enclosure. The free-flowing layout leads to the view of contrasting spatial experiences, where the directions can literally be felt.

The third zone is created in the rear area, which caters to the services without intruding upon the rest of the office. The irony of the dark room, which is clad with bands of yellow, blue and brown, adds humour to the design.

Colour Coded
More quirky twists can be seen throughout the office. Colourful storage boxes replace conventional ones. The space acts as a display for project models. A casual seating arrangement also acts as a transition space and becomes the focal point of the whole area. The space next to the dark room acts

as senior studio, again with high display panels to create an aesthetically pleasing environment. It serves the purpose of maxiˇmum display for an architect's studio while doubling up as a discussion/conference area.

A dash of drama
The 'ladder', another offbeat feature, comes with a flexibility to change its position and visually add depth, life and colour in any given frame. The exhibition space is developed with a dropped down ceiling to break the proportion and give a dramatic effect to the whole area. This dark corridor with its play of light acts as a display unit and serves as a sober contrast to the vibrant playfulness of the rest of the studio. The principal cabin overlooking the rest of the office is a mix of youthfulness and authority. It has low saturated colours with a single small box of yellow for attitude. The white furniture serves to highlight the vibrancy of displays all around. Apart from three visitor chairs, the linear and elongated seating with floating supports serves the basic necessity of multiple visitors while increasing the depth of vision.

Material Mania
According to the designer duo, "The selection and placement of various materials was dependent majorly on hierarchy of importance and colour, texture and reflectivity." Grey PVC flooring is used throughout the office except in the principal cabin to add neutrality and balance. Wooden laminate flooring is used in the main cabin. A large amount of MDF finished with German based PU pigment paint has been used for blue, yellow and white surfaces. In addition to gypsum board, glass is also used for partitions.

In terms of lighting, LEDs were an obvious choice for its low energy consumption feature. Low-density fibre boards with a selection of fabrics were used for the display panels. The blinds were procured from various road side vendors with high quality craftsmanship.

In a city that drains you with its thickly built clusters, traffic and noise, where workplaces grapple with scarcity of space and air, this office comes like a breath of fresh air, where energy and positivity can be seen and felt throughout.

Total Area: 650 sq ft
Total Cost: Rs 7.5 lakh
Text: S Iyer
photos: Saptorshi Majumdar

Meet the designers
Ankita Sweety & Pratyoosh Chandan
Firm: Studio an-v-thot Architects founded in 2009
Firm specialisation: We are not type cast into one specialisation; rather we are trying to make our mark onto everything be it architecture, interiors, exhibitions, furniture, etc.
Favourite architect/Designer: Ankita: Kapil Aggarwal & Nikhil Kant (Spaces Architects, New Delhi), my mentors. Pratyoosh: Charles Correa

CONTACT
Studio an-v-thot Architects , A-11,
2nd floor, Shivalik, New Delhi - 110 017.
Tel: 011-2668 4240/41
www.avtarchitects.com