Gresford Architects adds pink concrete extension to a Victorian house in London

May 29, 2019

Besides creating a larger kitchen and living space at the end of the two-storey Ritson Road property, Gresford Architects has created an extension with a sunken seating area to the Victorian house, featuring its pink walls inside and out. Coloured concrete used to construct the extension remains exposed internally and forms a spine along the centre of the ground floor. The concrete surface connects the living space. It has been constructed from pink fair-faced concrete. The extension separates the closet wing and the main house, thus creating extra usable space. Rooms to the front of the house were remodelled to accommodate a new kitchen, with a dining area inserted into a space between the kitchen and living room. Its dinning area features wood burning stove, while handmade green tiles contrast the bare terracotta walls.

For more: www.gresfordarchitects.co.uk

Rama Estudio designs apartment block with wooden louvres

May 28, 2019

Rama Estudio has fronted his apartment block with wooden louvres in order to encourage interactions between residents and passersby in Ambato, Ecuador. The architecture firm has designed the property in order to improve the street life. The firm has designed a permeable facade that provides residents views to the street, instead of putting up a compound wall around the 400 sq m building. The front facade of the three-storey building is covered with vertical wooden louvres, thus providing shade to the three residence’s exterior terraces. The open staircase is made up of weathered steel suspended metal cables. Its ground level has three bedrooms, with one being the master bedrooms, which is located towards the back of the building for privacy.

Veld Architects transforms blacksmith's workshop into home extension in Belgium

May 28, 2019

Veld Architects has transformed a former blacksmith’s workshop into a home extension in Belgium. The firm has managed to maintain the building’s distinctive characters even after extending the living area. The interiors have been covered with white lime wash. It is a technique that has been traditionally used for farm buildings. The whitewash is keeping the materiality of the structure intact, thus creating a neutral and minimal background for the owners to inhabit. Its exteriors have been clad in black zinc panels, thus creating a structure that would sit unobtrusively in the landscape. Previously, the workshop had three rooms. Now, these rooms have been transformed into a single large living space with former doorways that connects to the existing house.

Fakro designs special windows for office building in Poland

May 27, 2019

Fakro, the windows manufacturer, has added life to the white office building in southern Poland by filing its interiors with natural light. The building was built in 1926. Bespoke white frames have been installed in order to allow the windows to blend with the building’s pale exteriors. Fakro’s non-standard roof windows have been installed in the roof area, right above the attic room, thus allowing space to transform into a bright and airy meeting room. The company has specifically created this range of windows in order to suit the historic building with traditional elements. The range also boast ventilation and thermal insulation qualities, thus keeping the rooms at appropriate temperatures throughout the year.

 

 

Barber and Osgerby showcases tile collection at Clerkenwell Design Week

May 27, 2019

Different in style and format, London-based studio Barber and Osgerby is has showcased two contrasting collections of tiles at Clerkenwell Design Week, Lane and Primavera. Both the collection of tiles take a conceptual analysis of colour as their starting point. The Lane collection comprises of rectangular glazed porcelain tiles that come in a single 160 mm by 79 mm size, in five different colour palettes, from greyish whites through to terracotta reds and deep aubergine purples. The Primavera collection is a large format tile that comes in three sizes, the largest being 120 by 240 cm. It can be applied both indoors and outdoors.The tiles come in five colours across all three sizes, the two neutrals being a light and darker grey, alongside a muted mid-blue, an olive green and an aubergine shade similar to that in the Lane collection.

GRT Architects retains mid century Hudson House

May 25, 2019

GRT Architects has reportedly made use of a simple palette to offset the existing details of Hudson House, a mid century house in New York. The House House is a single storey building spread across 3,000 sq ft area. It has larger windows with a gabled roof with two chimneys. The studio has preserved the original property and included wooden ceiling beams and boards. Existing terracotta tile floors also informed much of the interior design features. A neutral palette throughout blacks, whites and greys has been added to complement the original terracotta floors. Besides, it also features a large patio that overlooks the garden, and an elevated footbridge.

 

For more: www.grtarchitects.com

 

H&M in plans to enter home segment market

May 25, 2019

H&M will be reportedly entering India’s home decor and furnishing products industry. This move is expected to pitch the global fashion retailer against local firms such as Bombay Dyeing and FabIndia, and IKEA. H&M sells products such as cushion covers, blankets, curtains and accessories. The company is now expected to foray into home segment and will launch decoration products and not furniture. However, the company hasn't decided whether its furnishing-retail foray will be through a standalone format or existing stores would be leveraged to sell new product lines. Globally, H&M Home is mostly present with 362 shop-in-shops and eight standalone stores, in about 50 countries.

China welcomes Neri&Hu designed Aranya Art Center

May 24, 2019

The Neri&Hu's Aranya Art Centre has been recently opened in Qinhuangdao on the Gold Coast in China. The art gallery has made extensive use of concrete modules. The facade of the building are made of series of faceted concrete blocks, having windows in between with bronze surrounds. The building sits on a large conical void and its seating has been arranged around its edges, thus forming an amphitheatre. When not used for performances, these stepped space will be filled with water to transform it into a pond. The building structure encapsulates natural wonders of water, while its galleries are arranged through the central space. On the ground floor is the entrance, cafe and multi-functional gallery, with five gallery spaces on the floors above and a viewing platform on the roof.

 

 

 

 

Amey Kandalgaonkar creates renderings of a house built within a rock

May 23, 2019

Amey Kandalgaonkar has reportedly created renderings of House Inside a Rock. It is a concept for a modernist concrete house built within a giant rock. The house has been designed with a contemporary twist on the architecture of the Mada'in Saleh necropolis, a UNESCO world heritage site in Saudi Arabia. The Mumbai-born architect designed the house in such a manner that it appears to be growing out of the rock. The ground floor shaft of House Inside a Rock connects with a wide, rectangular living space open to the air all along the exterior side. The raw concrete slabs fit in around rocky protrusions. The terrace leads to higher set of terraces and a swimming pool, which is perched on the top of the outcrop next to a shaded penthouse area. The terrace further tracks along the top of the rock to another swimming pool with glass walls and bottom that cantilevers off the edge of the rock.

Gustafson Porter + Bowman to redesign Eiffel Tower park area

May 23, 2019

Ahead of the Paris 2024 Olympic Games, Gustafson Porter + Bowman is reportedly redesigning the approaches to the Eiffel Tower in Paris. The British landscape architecture studio had won the competition for the Site Tour Eiffel project. The studio is expected to address crowding issues and improve services at the landmark. Called One Line, the studio’s vision for the project is to add more greenery to the areas. The green corridor is expected to feature an amphitheatre at the Trocadéro and more public space around the Varsovie Fountains. The project is expected to be completed by 2023.

For more: www.gp-b.com