Lacime Architects designs contemporary leisure centre

Feb 11, 2019

Around a series of classical Chinese gardens to create serene outdoor circulation areas, Lacime Architects has reportedly worked on the layout of Shimao Longyin Leisure Centre in China. The studio is designed in a contemporary format with Suzhou's traditional architecture. The landscaping is representing the region's rich heritage of classical Chinese garden design. Combine with inner space and landscape, the centre has three main courtyards arranged with large entrance gates that open onto a paved outdoor space with a circular pond at the centre. Its halls feature sweeping roofs of varying heights and proportions. These roofs are covered with tiles. While the majority of the facades are simply clad in white stone or metal panels, the elevations surrounding a central pool are fully glazed to ensure the internal spaces receive adequate daylight.

 

Freddy Mamani transforms El Alto with vibrant colours

Feb 11, 2019

Freddy Mamani has been reportedly transforming El Alto with his colourful architecture. Located nearly 13,000 ft above sea level, Mamani architecture incorporates lines and motifs from a very ancient architecture, from the imperial capital of Tiwanaku. From the ruins, he takes the geometric shapes, which include depictions of condors, pumas and other natural forms, and blends them into more figural organic designs that also reference elements like mountains, lightning, animals and flowers. He has taken the local tradition to another level. The bright blues, greens, reds and pinks of these fabrics are splashed liberally across the facades of Mamani's buildings.The finished structures serve multiple purposes. Mamani has reportedly completed around 70 buildings in El Alto.

Patisandhika and Daniel Mitchell design A Brutalist Tropical Home

Feb 11, 2019

Architectural studio Patisandhika and designer Dan Mitchell in Bali has reportedly completed a double-height living room stands at the centre of A Brutalist Tropical Home. Spread across 512 sq m, the house is located in a small valley with exaggerated structural slabs that extend horizontally from its exterior. The living room is double-height with full-height glass, thus allowing lots of natural light. The multi-level layout is used to displays records, books and a music system, while leading down into an open-plan kitchen and dining area. The kitchen-diner is designed without walls, connecting directly with outside. The house comprises of a music studio, two bathrooms and one outdoor shower, alongside three bedrooms that are connected by a bridge over the living room.

 

Erbalunga Estudio creates interior of a taco restaurant

Feb 08, 2019

Inspired by Monterrey’s colours, Erbalunga Estudio has decorated the interiors of a taco restaurant in Vigo. Interior architects Rubén Rodríguez and Arminda Espino Vera of Erbalunga Estudio turned the 103-sq m restaurant into a long and narrow floor plan, thus dividing it into smaller areas. These areas are defined by MDF partition walls that form boxes of varying scales.The composition of colour plays a fundamental role to generate the Mexican atmosphere, opposed to the external reality of the city of Vigo and hence, the designers opted for vibrant shades. Each box is reportedly painted in a bold shade of either green, yellow or pink and teamed with pale pine wood furniture and ceramic brick screens.

For more: www.erbalunga-estudio.com

Shubin Donaldson creates three-storey house for industrial designer

Feb 08, 2019

Shubin Donaldson has reportedly created a family home Skyline Residence in California for an industrial designer. The three-storey house is stacked volumes made of steel, concrete, wood and glass with setbacks and cantilevers. The facades consist of large stretches of glass and ipe wooden screens in order to help reduce solar heat gain. Also, the structural frame is made of concrete and steel, while the exterior material palette is carried indoors. Rooms feature concrete flooring, metal columns and Douglas fir plywood ceiling panels. In most areas, the concrete walls are left exposed. Spread across 2,600 sq ft, the place comprises of a living room and kitchen on the top floor, while the second floor is occupied by bedrooms and a living room that opens onto a terrace. The ground level consists of a den, laundry room, garage and storage space.

For more: www.shubindonaldson.com

Godrej Group launches unique brand agnostic platform Design Dekko

Feb 08, 2019

The Godrej Group has reportedly launched a brand-agnostic platform for architects, interior designers, and allied (AID) community. With an aim to build a platform where architects and interior designers can network, showcase and collaborate within the community and with brands Gorej Group launched Design Dekko. Over 350 professionals and students from design schools joined names from the Indian architecture and design space for the launch which was reportedly held at Godrej One.Architects from the industry like Brinda Somaya, Nandini Sampat and Vikas Dilawari, photographer Jatin Kampani, Karishma Bajaj from Red Blue Yellow, Santha Gour from Planet 3 studios, celebrity interior designer Shabnam Gupta, Brand Director, India Design, ID, Kamna Malik and Darshan Gandhi, Global Design Head, Godrej Consumer Products were part of this platform.

Shigeru Ban designs boutique hotel in Japan

Feb 07, 2019

Shigeru Ban has reportedly designed the Shishi-Iwa House boutique hotel in Japan. The boutique hotel includes a library, 250-tree garden and a shared social space. The resort has 10 rooms and is surrounded by views of mountains, rivers and small villages. The three-storey building welcomes guests into a double-height reception and library space that opens directly out into the garden through a timber-framed glass door. The structure has been reportedly created using a series of modular elements, with pre-fabricated plywood panels and timber frame sections that could be transported to site with minimal impact to the existing woodland. The structure is topped by undulating metal pitched roof.

For more: www.shigerubanarchitects.com

Taller Paralelo transforms an abandoned building into a house

Feb 07, 2019

Taller Paralelo has reportedly created the Cachai House out of an abandoned building in Mexico City. Taking advantage of the structural elements of the original house to make it profitable, the Cachai House comprises of three floors that are staggeredwith different levels that are connected via shorter staircases. The courtyard is on the ground floor and features reflective pool wrapped by board-marked concrete walls and slatted screens. A multi-functional den is used as a movie room or guest suite and is accessible without entering the home. The first floor has the living space with a lounge that opens onto a terrace. The family's kitchen, livingand dining room occupy the eastern side on the second level.

Blitz creates home-like ambiance for Parachute Home

Feb 06, 2019

To create a home-like atmosphere within a bed-and-bath boutique, California studio Blitz has reportedly opted for light colours and earthy materials. Parachute Home is spread across 1,250 sq ft and occupies the ground level of a historic building. Blitz has also reused existing materials in order to avoid wastage and reduce construction cost. The store’s space is liner with white walls and Douglas fir flooring. The space, which has abundant natural light setting, offers guests a warm and welcoming home-like atmosphere. A coffee table, made of steel and brass, evokes a dark grey pebble, while the counters are made of light-toned wood. LA-based Dusk Designs has created the tables, fixtures and cabinetry.

For more: www.studioblitz.com

Bernhardt-Vella creates mismatched range of bathroom furniture for an Italian brand

Feb 06, 2019

Design studio Bernhardt-Vella has reportedly created a range of bathroom furniture by mixing and matching round and square elements for Italian brand Ex.T. The bathroom furniture, Nouveau, is a geometric collection of basins, wall-mounted cabinets and mirrors. Besides, some rectangular designs have been reportedly designed by designers Paola Vella and Ellen Bernhardt. Also, the collection carries various other shapes such as circles, semi-circles and parallelepipeds, creating a game of volumes in a succession of full and empty spaces. The range of mirrors are available in both straight edges and rounded corners, while the sinks can be wall-mounted or placed atop a surface. Besides, the brand has also added two new products to its existing collection.

 

For more: www.bernhardt-vella.com