Contemporary Retreat

January, 2018

 

The space was an old construction where basic interiors were already in place. However almost everything was changed when Essentia took over the project. The apartment is on the 11th floor of condominium in the heart of Gurugram, Haryana. All balconies face the society lawn below and to the bustling city skyline in the front. The basic structure was almost kept the same except puncturing a few walls for better connectivity. Also the flooring was all new, false ceilings were redone, lighting was also redone and of course the paint scheme and wallpapers. They turned around the entire look of the home.

Contemporary Retreat - cwinteriors

The petite apartment was furnished with pieces that appeal. Accents of metal in rose gold in the skirting of the sofa and coffee table bring in panache. Violet for the chairs and ottoman in the formal lounge brings in the trendiest décor trend. The master bedroom has an extended headboard for its bed with strips of metal matched perfectly with the blocks of leatherite stuck onto the headboard.

Contemporary Retreat - cwinteriors.in

The parent’s bedroom has a high headbord finished in chesterfield and the nightstands finished in veneer in melamine polish, whereas the daughter’s bedroom has chic furniture with a low headboard to bring in a vibrant, contemporary look. Every fine detail was thought of in terms of the interiors of this place.

Contemporary Retreat - cwinteriors.in

“The client wanted a complete picture, a never seen before picture. A house which exudes warmth, has connectivity between areas, is pleasant to live in for the longest period and has the least maintenance requirements. A place which is not only very beautiful to look at but very practical to live with.

Contemporary Retreat - cwinteriors.in

A place which brings some serenity into their busy corporate life”, said Hardesh Chawla, Principal and Partner, Essentia Environments describing the brief given for him to create.

Contemporary Retreat - cwinteriors.in


Space planning was done in a way that the first view is opulent and big. Breathtaking. The metal jaali in the formal lounge adds the opulence and very interestingly divides the formal dining with the formal lounge.

Contemporary Retreat - cwinteriors.in

An indoor facing window in the daughter’s bedroom connects it to the lobby and the ledge in stone brings in a modern sitting. All seating was planned with a view of the outdoors and incorporates ample of greenery indoors too.

Contemporary Retreat - cwinteriors.in


Crisp space planning and the smart furniture layout remarkably works wonders in this house. The interactive seating and soothing interiors with a subtle material palette adds the serene and friendliness to the environment.

Contemporary Retreat - cwinteriors.in

The chic and subtle space is perfect for the modern nuclear family, the client has.