Creatively Inclined

February, 2018

 

Naturally setting the space according to the contours of the site, the office is based around the existent working culture. The Purple Ink Studio’s new 1,200 sq ft office design uses a bright play of colours that add character and depth to the space the creative practise functions from. The office located in the heart of Bengaluru city, is an inset within a residential property constructed in the 1980s using exposed stone masonry walls and a small green pocket at the entrance. The design responds to the exposed stone walls, creating a rustic, natural yet modern ambience with a bright playful pop of colour. Akshay Heranjal, Principal Architect, The Purple Ink Studio, said “We spend most of our time in the office and our team is like a family. To foster efficiency and good health, it is essential for the work environment to speak of vibrancy and engage with users.”

The design is aimed at creating multifunctional spaces that would provide for a variety of activities depending on the need of the moment. At the entrance, one is greeted by a visual expanse of the entire studio at once. The studio’s belief in lateral functioning over vertical functioning leads one to an open spatial plan devoid of any closed cabin spaces. The office has two distinct zones: the activity zone and the work zone.

A bright and playful living space is the first area experienced by an incoming visitor. This functions as a secondary meeting space when the conference room is occupied. Further ahead one finds a foldable “wall of achievement.” This partition wall not only plays the role of a display, but also of an element providing privacy to the conference room. Further, this moving partition can be folded open to spatially connect the living and conference spaces to transform into an area for larger meetings or casual activities, when needed.
An informal high dining area that is discreetly connected to the pantry acts as a connection between the work and activity spaces. This also functions as a third meeting space and connects with the living and conference spaces when the foldable wall is opened. Moving into the working area, the active spirit of the work environment is perceivable. The exposed stone walls are accentuated by overlaying a blue mesh for pin-up boards and organisers which naturally blend with the exposed stone.

The strong burst of colour articulated in a natural, rugged dialogue creates the setting for a dramatic and interactive environment. The studio’s belief in “responsible architecture” reflects in their reuse of some furniture like tables, storage cabinets and vanity from the previous office space. A green pocket is designed in the form of a vegetable garden where gourd, cucumber, lemon plants and more grow. The outdoor garden also includes a container lily and fish pond with a thriving ecosystem.

The studio’s love for music and movies is celebrated not just in the form of artwork on the walls and doors but also in the background where music plays at all times, lightening the intense work mood. The entire office has the ability to completely transform into a space that can house anything from a serious working atmosphere to a full-fledged office party space.