Japanese Muse

December, 2015

 

The décor of the Dentsu Aegis Network office in Bangalore, designed by Praxis, pays tribute to Japanese minimalism.

When an international advertising brand comes to India, its first job is to create a base that reflects its ideologies and work ethics. That is exactly what Dentsu Aegis Network set out to do with its office in Bengaluru. Located on the busy, yet central Richmond Road, Dentsu´s office is spread across 10,000 sq ft and seats approximately 120 staff members. For the architects at Praxis, the design brief was simple - to create a timeless, lively space for a youthful office that fosters collaboration. The space had to be inspirational, comfortable and full of natural light. The layout is split into three sections - the finance area and the creative office bridged by the reception and the ´verandah´. The open plan and carefully placed planters create a café-like atmosphere and promote creativity, collaboration and transparency.

Creating spaces
The design explores the possibility of maintaining individuality in the broader scope of communal space. The open workstations provide a central undivided work surface that allows team members to interact seamlessly. Circular tables spread across the office act as islands for discussions and create interactive nooks, despite the linear placements of the work stations. Huge cylindrical lanterns suspended from the ceiling aid in breaking the space and delineating discussion areas.

The Creative Nerve Center as designed as an open office grid intended to be a chaotic, loud and high energy space for all departments of the Dentsu workforce. It is a metal structure located centrally within the office from which lighting, panels, pin-up boards, storage systems and planters can be suspended. This ´bazaar-like´ space is vibrant and inspirational. The structure, made of painted mild steel sections allows for a great degree of customisation and provides the user the ability to individualise his/her work areas.

Located along the periphery of the open office, the cabins are designed to accommodate a user´s requirement. Placed amidst planters and sporting graphics on tinted glass, these cabins are designed like living rooms where conversations take place in a casual setting rather than across a table.

An open space at the rear of the office serves as a hangout zone where the staff can unwind after a long day at work.

A library area which was incorporated next to the verandah, doubles-up as a phone booth. It is a glass block nestled between the plants and is equipped with sliding doors for easy transition.

The employees get to enjoy short breaks and fresh air on the balconies that flank each workspace, and are equipped with a ledge and seating space.

Reflection of ideas
Coloured glass, stained wood, loud graphics, dyed fabric, patterned tiles, metal frames and colourful carpets were the drawing tools, which the designers used to establish Dentsu´s collaborative ideology into the work space. The use of inexpensive materials meant that the designers did not have to rely on skilled labour for implementation. The mid-century furniture features a bright colour palette with quirky upholstery and cushions that add to the creative fervour of the place.

Graphics are an integral part of this project, as they have been used to provide the desired privacy to each functional area in the office. The graphics, created by Praxis in collaboration with Dentsu´s in-house team, are printed on translucent or opaque film, while vinyl and canvas sheets are placed strategically to enhance their spatial quality.

¨One has to consider the long working hours. The space has to be creatively stimulating for ideas to flow. We decided to incorporate lights made of fabric and metal to keep balance, to add warmth to the space and make it slightly industrial in appearance,¨ says Radeesh Shetty, Founder, The Purple Turtles, the lighting and décor experts for Dentsu´s interiors. ¨A bunch of fabrics and designs were custom-made for the space. Some of the light references and designs were provided to us by the architect and we developed these further. The colours of fabrics were selected keeping in mind the overall theme of the space and also the functionality.¨

Rajiv Majumdar, Principal Architect, Praxis, says, ¨The solution derived through the interior design manifests the brand´s values and redefines the Dentsu workspace. By changing spatial perception it is possible for us, as designers, to trigger different behaviours and approaches in the end-users. The result was a young, bright and inspiring space that fosters a collaborative environment, encourages individual expression and a space that clients immediately identify as a creative shop.¨

Meet the designer

Rajiv Majumdar, Ajit Jain & Gopa Menon

Firm: Praxis, founded in 2002.
Firm specialisation: Architecture and Interiors
Design philosophy: All projects should be a result of extensive research and design ideation, which challenge orthodox architectural design and established methodologies.
Philosophy towards life: Being a collective, it is difficult to have a single life philosophy. Favourite architect/Designer: Entirely project dependant.

Total Area: 10,000 sq ft
Total Cost: Approximately Rs.2 Cr
Text: Ruth DSouza Prabhu
photos: Rajiv Majumdars

CONTACT
Praxis, #18, Srinivagilu Main Road
(Near Halcyon Suites), Ejipura, Bangalore - 560 047.
Tel: 080-2274 1249/ 2274 1250.
www.praxis-india.com