A Rocky Abode

Aug 19, 2017

Located in the verdant Laurentians in Quebec, the Estrade Residence reveals itself discretely on the shores of Lac de la Cabane in St-Adolphe d’Howard.It is by studying the steep and rocky topography of the place that MU Architecture decided to highlight the peculiarities of this site with an adapted and captivating architectural intervention. The first objective was to design a house in total harmony with its environment.

 1

The singular topography of the project takes the form of a rocky crest that plunges into the lake. In order to create a discovery path, a series of animated volumes come to anchor, skirt or levitate on this unevenness. Their staggered and superimposed layout generates a multitude of terraces that embrace the site. This deployment creates a rich dialogue between architecture and the wild landscape.

 2

The Estrade gives birth to long walls of natural stones which seem to be born from the depth of the ground. As they seem to project themselves towards the landscape, these long walls generate and protect the apartments on the ground floor while giving users direct access to the land below. The rocks extracted during excavation were reused in the landscaping around the house, becoming also actors of this architectural narrative.

 3

Discreet and intriguing thanks to its blind masses; the Estrade Residence is revealed slowly, volume after volume. A wide recess under what seems to be a floating cube invites us to penetrate into the place. From the entrance, an aerial and magisterial staircase welcomes the visitor and unfolds in a vast luminous space. Lined up precisely on large openings, it connects all levels in asymmetric flights. The absence of columns in the design makes the glass railings levitate, thus giving the impression of great lightness. Minimalism and attention to detail bring to the residence a certain purity and comfort that immediately gives the tone to the project. Each corridor leads to a luminous opening and makes us discover a larger and more complex residence than at first sight. The spaces offer both conviviality and intimacy through a different atmosphere at each level.

 4

At ground floor level, the open space is well defined and offers breathtaking views of the lake. Bathed in natural light the main floor ends with a veranda that extends the kitchen to the outside. This large volume of the ground floor stretches perpendicularly to the natural ridge so as to maximize the panorama over more than 60 feet in length. The black ash coloured kitchen and integrated furniture contrasts with the whiteness of the walls and breaks the myotomy. In addition, the double-sided fireplace located in the center of the common room accentuates the warm feel of the place. The floors, covered with natural wood as well as the terrace allows for a seamless and subtle transition from the interior to the exterior. This main volume cladding with natural cedar forms the heart of the project and brings the family together. It marks the transition between the activity of the lower spaces devoted to children and the calm of the parental suite upstairs.

 5

About MU Architecture

MU Architecture, based in Montreal since 2010 and in Fort Lauderdale, Florida since 2015, specializes in contemporary architecture and design, with commercial projects, multi-unit housing, and numerous residences.

Photo Credits: Lemerise Bouchard

 

Stay tuned with us for more such stylish trends, news, and home interior updates, only on www.DezignGenie.com and our social media platforms!

Don’t forget to subscribe to our newsletter for weekly tips, tricks and stunning interior work from all over! Subscribe HERE.

Stay Golden!

Have input for this story? Write to us on info@dezigngenie.com.

 



Stay tuned with us for more such stylish trends, news, and home interior updates, only on www.cwinteriors.in and our social media platforms!

Don’t forget to subscribe to our newsletter for weekly tips, tricks and stunning interior work from all over! Subscribe HERE.

Stay Golden!

Have input for this story? Write to us on editorial@cwinteriors.in