A Vision In White

Nov 01, 2017

The option to downsize was not an option for the empty nesters who have resided in this home for over twenty-five years. Situated in a prestigious neighborhood in Montreal, the sprawling residence has been the venue for many social events, dinner parties, and family gatherings. With grandchildren on the way, the homeowners elected to embark on a renovation that included several rooms in the home. The objective was to inject a modern aesthetic into a new kitchen, library, master bedroom and suite while respecting the classic architectural details throughout the rest of the home. 

 

11

 The kitchen had been relocated to the garage in a previous renovation, which presented several design challenges. Low concrete ceilings, ventilation ducts and cinderblock walls required diligence in achieving a plan that would create the illusion of height and light. Sombre cabinetry from the previous kitchen gave way to a brighter palette of white and bleached butternut. White surface-mounted monopoints add architectural interest and juxtapose a sculptural suspension with an industrial influence, over the dining table. Concealed LED strips to add ambient lighting for evenings.

 

 3

Creating a highly efficient space for cooking and an atmosphere conducive to entertaining both large and intimate gatherings were the primary design criteria for the kitchen. The floor to ceiling matte white cabinetry conceal appliances and an abundance of storage while providing contrast to the warm hues of the blonde wood. Handle-free cabinetry maintains a minimal design while an integrated ash butcher block in the island allows two people to simultaneously prep meals.

 3

Floating wood picture rails create a mini-gallery that enable the homeowners, avid art collectors, to easily display and interchange different pieces of art at various times. Walls were relocated to the second-floor plan and reconfigured to include a library, spacious closets, and a luxurious en-suite of dramatic proportions. The custom teak library leading into the master bedroom, stores a prolific collection of drawings and art books. To eliminate the feeling of separate rooms, all door openings were raised to full height and maximum widths.

 2

The minimal design of the master bedroom marries old and new and is anchored by white oak engineered floors. A shortage of closet space had previously forced the homeowners to use other bedroom closets for storage. Reclaiming a third of the library, created a spacious walk-in closet for her, and a generous wall of closets for him in the master bedroom.Large white oak panels dominate the bedroom and wrap around the partition wall into the master suite. Consistent materials create a visual flow and unify the two rooms as a single volume. The suite is easily accessed from two entries, with full-height pocket doors providing privacy as needed.Spacious yet intimate, the master suite features materials selected for their respective organic compositions, which enhance an inviting atmosphere. Oversized porcelain tiles maintain classic characteristics in a modern format. The veining of each tile was scrutinized in advance of the installation to ensure both a sense of movement and a seamless flow between the walls and floors. Radiant floors transition seamlessly into the European shower and towards a concealed linear drain. To create a sense of fluidity and openness, several elements were designed to float within the room. The vanity, cantilevered quartz bench, and hand-blown glass pendants feel weightless. The shower glass and smoked glass partitions were meticulously recessed into the floor and ceiling to avoid visible frames.

Image Credits: Drew Hadley 



Stay tuned with us for more such stylish trends, news, and home interior updates, only on www.cwinteriors.in and our social media platforms!

Don’t forget to subscribe to our newsletter for weekly tips, tricks and stunning interior work from all over! Subscribe HERE.

Stay Golden!

Have input for this story? Write to us on editorial@cwinteriors.in


Previous

Going Green