The Crazy Cool office of Ubisoft

Oct 12, 2017

Ubisoft's 400 video game creators located in Quebec City have been settling into their new workspaces since last May. An ambitious relocation project, the design of this new studio was done in an integrated way under the direction of the firm Coarchitecture, mandated by Ubisoft Quebec for this architectural challenge. The lighting of these new spaces, designed to encourage creative projects, was at the heart of the conception and LumiGroup’s expertise was called upon to achieve all the of the project’s objectives, including the importance of creating an efficient, dynamic, and inspiring living environment, representative of Ubisoft’s DNA.

 1

A growing studio

Over the past 11 years, Ubisoft Quebec’s studio has developed an internationally recognized expert and has experienced significant growth, both in terms of the size and number of projects carried out. Originally made up of small production teams, the studio quickly reached a new level by developing triple-A games, involving large-scale production. As this type of project requires very large teams and vast floor areas to facilitate synergy, a relocation of the studio became essential.

 2

Teamwork and team spirit

Numerous meetings, discussions and brainstorming workshops were held between the various stakeholders and decision-makers throughout the development of the project. This integrated design process, crucial for Coarchitecture, adds value to the various work environments, by ensuring the overall comfort of the occupants. "We like to play as a team. When all parties are committed to a common vision of success, we achieve it, together!" underlines François Cantin, project manager at Coarchitecture.This team spirit represents well the overall concept of the project which is inspired by games, sports fields and the typical backyard; an organized and playful chaos where each teammate has the opportunity to move, play, work, exchange, collaborate and ultimately innovate.

2

Interconnected spaces and colleagues

The studio’s space is articulated around an electric blue staircase, placed in the heart of the building, constituting the spine of the project. The fluidity, communication and interconnection between colleagues and diverse teams were the priority of the spatial organization. Thus, many collective spaces and meetings, formal or informal, revolve around this great dynamic breakthrough.

 3

Contrasting universes brought to light

Based on this integrated design process, the lighting was designed jointly by the architects and LumiGroup’s experts, to compose a coherent whole, in harmony with the general concept although represented through different forms. "The lighting design had to adapt to a multitude of spaces, each deploying a distinct universe, a special atmosphere" explains Nicolas Brassard, a lighting consultant at LumiGroup.Certain traffic areas and public spaces are punctuated by industrial and robust style lighting fixtures (Lightheaded and Viscor Lighting), referring to the urban landscape, such as Quebec’s alleys, parks and garages. In contrast, warm fixtures that are more residential style, mark some meeting spaces, or the dining room, for a more intimate and cosy feel.

 4

Summer and winter fun outside

Where informal meetings take place, halfway between the working space and the transition zone, the facilities reveal a large opening and a playful decor, focused on the concepts of outdoor spaces and seasons. The summer room features a swing with upward-facing lighting, Osram's Linear Light Flex, and Absolux's Keiko wall sconces, reminiscent of outdoor torches. The winter room offers a starry ceiling composed of several individual light bulbs, Absolux’s AX-4803 model, arranged at various heights. Then, a large park comes to cut the density of the large working place in two, allowing space and ideas to ventilate.

  

About Coarchitecture

Based in Québec City, Coarchitecture has 40 team players, including 4 LEED certified professionals. This team is one of the most important architectural workforces in the Quebec City region. The Co of Coarchitecture signifies collaboration, reminiscent of the company’s distinctive culture. Its mission is to create with its customers and partners remarkable and sustainable places. Aware that the success of a project rests on the spirit of partnership within a large value chain, Coarchitecture builds on this collaborative culture to nurture value-added innovation and mobilize all stakeholders. Coarchitecture celebrates 40 years of practice this year.

 

Photo Credits: Jonathan Robert

 



Stay tuned with us for more such stylish trends, news, and home interior updates, only on www.cwinteriors.in and our social media platforms!

Don’t forget to subscribe to our newsletter for weekly tips, tricks and stunning interior work from all over! Subscribe HERE.

Stay Golden!

Have input for this story? Write to us on editorial@cwinteriors.in