anuj mehta

anuj mehta

 9810190225


The twin Residence

The requirement of twin units, which are independent and yet have a common identity, shaped the basic house form. The basic concept was of two independent units having a common entrance sharing a central courtyard. Both the units were thus treated separately and integrated using a two axis system which combined the units together. The Plot faced a street which was not very wide, thus the house was stepped back with terraces in front. This provides a striking visual identity and yet gives the house the much needed breathing space with green lawns in the front setback. The house design followed zoning pattern, with public areas in the front gradually leading to semi-private and eventually private. The two houses were connected to each other at the semi- private zones. The public / guest areas of both units (drawing / dining / office) were visually isolated from the semi private family zone (double height lounge and courtyard). The living rooms were kept double height with the private zone (bedrooms, study) overlooking them thus enhancing the interactions within the family unit. The children’s rooms on the upper floors of both the houses was connected through a bridge, which overlooked the courtyard , placed such that they could freely move from one house into another.