Sanjay Puri

The Connoisseur
 

SANJAY PURI ARCHITECTS

A game changer with an unending list of accolades, Sanjay Puri is in a coveted space in the industry. Even if you know nothing about architecture, you would have definitely heard his name. A design philosophy of transforming spatial relationships through sustainable concepts is what sets this maverick designer apart from the crowd. Since 1992, the practise has grown to function with over 72 architects that have come to shape the intrinsic cultural sensibilities given to their design solutions. The architectural firm has done international projects in countries like Mauritius, Dubai, Canada, Spain, etc. Sanjay Puri continues their quest to create sustainable design, charting new territories of spatial perception simultaneously imbibing the values of Indian heritage in their designs. The firm has won over 100 international architecture awards including Three Hospitality Design New York Awards, four Chicago Athenaeum Museum of Architecture & Design’s International Architecture Awards, Five Architizer New York Awards, Eight World Architecture Festival Awards, 12 World Architecture Community U.K Awards, the Leading European Architects Forum Award, 14 MIPIM Architecture Review Awards among several others. A fairytale journey, Puri has had the privilege to judge at many international design events, from Mumbai to Cannes.

The Shree Cement Township spread across 100 acres of land is a residential complex in Rajasthan. The landscaped spaces and robust infrastructure make this project truly global in its outcome. From the courtyards to the colour scheme, every element reflects the rich culture of the state. Keeping the climatic conditions, comfort and lifestyle of the future occupants in mind, all facilities were made accordingly. With the focus being on a climate responsive structure, all materials for the project were sourced within an area of 3 km from the project.
The 80,000 sq ft project, Ishatvam-9 at Ranchi has a unique design that enthrals! The angulated stacked structures create an asymmetrical geometric pattern that fits in the larger scheme. The 20 ft high balconies allow for cross ventilation of the single-apartment per floor building. Considering the location of the project, the urbane design was a challenge as it had to be established with the help of local collaborators. Forward-looking, green technology aspects have been added in the building that further add to the crafted and customised design.